MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

Gospodarze jak walec. Gra robi wrażenie. Skrót meczu Niemcy - Węgry

Gospodarze jak walec. Gra robi wrażenie. Skrót meczu Niemcy - Węgry

W Piekarach Śląskich płonęła budka z kebabem. Jedna osoba została poważnie poparzona

W Piekarach Śląskich płonęła budka z kebabem. Jedna osoba została poważnie poparzona

Polecamy

Ten fast food zrobisz w domu. Sekretem jest genialny sos. Pyszna przekąska do meczu

Ten fast food zrobisz w domu. Sekretem jest genialny sos. Pyszna przekąska do meczu

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Paperclipping to toksyczne zachowanie byłych, ale nie tylko. Na czym polega?

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał