MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Festiwal wina na katowickim rynku. Fiesta Vinoteki potrwa dwa dni! Zobaczcie ZDJĘCIA

Festiwal wina na katowickim rynku. Fiesta Vinoteki potrwa dwa dni! Zobaczcie ZDJĘCIA

Pyrkonowe szaleństwo 2024 w Poznaniu!

Pyrkonowe szaleństwo 2024 w Poznaniu!

Polecamy

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Wakacje last minute w czerwcu? Sprawdź najciekawsze kierunki na urlop

Wakacje last minute w czerwcu? Sprawdź najciekawsze kierunki na urlop

Wydałam 5 zł i już nie muszę przedłużać swoich paznokci. Od dzisiaj tipsom mówię NIE

TYLKO U NAS
Wydałam 5 zł i już nie muszę przedłużać swoich paznokci. Od dzisiaj tipsom mówię NIE