MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób...
fot. dolgachov/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Sól

Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, zawału serca i udaru. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli jednej małej łyżeczki na dobę. Tymczasem niemal wszystkie gotowe produkty, które kupujemy w sklepie zawierają duże ilości soli. Robiąc więc żurek weźmy pod uwagę wszystkie składniki jakie do niego dodajemy. Kiełbasa, boczek, zakwas czy gotowe mieszanki przypraw do zupy pojedynczo zawierają już sporą ilość soli, a dodane do jednego dania łącznie mają jej dużo więcej. W ten sposób łatwo przekroczyć dzienną normę sodu w diecie. Lepiej więc już nie dosalać dodatkowo zupy.

Zobacz również

Polacy pokazali moc na inaugurację sezonu. Obrońca tytułu nie zawiódł

Polacy pokazali moc na inaugurację sezonu. Obrońca tytułu nie zawiódł

Budowa kładki na zakopiance. Akcja z montażem wielkich przęseł

Budowa kładki na zakopiance. Akcja z montażem wielkich przęseł

Polecamy

To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

O TYM SIĘ MÓWI
To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Autostrada A4 Katowice-Kraków. Czy i kiedy przejazd będzie bezpłatny?

Przegląd tygodnia od 12.05 w Czeladzi

Przegląd tygodnia od 12.05 w Czeladzi