2 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/14/61/641dbda4551d2_o_large.jpg)
fot. bialasiewicz/123rf.com
Dlaczego warto jeść miechunkę? Jedz ten smaczny owoc dla zdrowia serca i skóry. Zobacz, co kryje w sobie miechunka peruwiańska i rozdęta
Miechunka wzmacnia odporność
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka peruwiańska zawiera 11,10 mg witaminy C w 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem owoce miechunki zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność organizmu. Warto po nie sięgać w czasie przeziębienia czy grypy. Witamina C przyczynia się również do zwiększenia wchłaniania innych składników odżywczych takich jak żelazo czy witamina E. Jako antyoksydant wpływa ona także na produkcję kolagenu, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwzapalnie, a także spowalnia starzenie się organizmu i zmniejsza widoczność zmarszczek.